Blogda Ara

29 Temmuz 2012 Pazar

PANDO KAYMAK - BULGARIN YERİ

Beşiktaş çarşı içinde balık pazarını geç kartal heykelini de geç hemen solda ufak bir dükkan Pando Kaymak. Bir çok kez önünden geçmenize rağmen görmemiş olabilirsiniz. Çünkü ufacık içerisinde 3-5 masa olan bir yerdir Pando. Ama ünü ülke sınırlarını aşmış ve İstanbulun en iyi kahvaltı mekanlarında ilk 10 a girmeyi başarmıştır. Tabi bu ünü getiren en önemli şey hakiki Manda Kaymağıdır. 

Kuruluşu 1895 yılındadır. Kurucusu Pando amcanın dedesidir. Şimdiki İstanbula göre düşününce garip geliyor ama ilk mandıraları Emirgan daymış. Mandalar Emirgan' da gezermiş ve sularını içermiş. Daha sonrada mandırayı Şişli ye taşımışlar. Yaşlıların ''bizim zamanımızda buralar bağlık idi bostanlık idi '' dediğinden yani. Daha sonrada kapatmışlar tüm mandıraları. 

Birazda Pando Amcadan bahsetmek gerekir. Pando amca kimi zaman aksi kimi zaman sevimli geliyor nedense. Her an tersleyebilir sizi dikkatli olun. Ama o yaşta hala çalışıyor. 

Kahvaltı çeşitleri sınırlı ama hepsi birbirinden lezzetli. Bal-Kaymak tabiki olmazsa olmaz. Sahanda Yumurta, Domates, Peynir, Zeytin, Çay ve Sıcak Süt. Fiyatlar hakkında kesin birşey söyleyemeyiz. şöyle ki tamamen amcanın kafasından salladığı rakama göre belirleniyor :) ama fiyatlar uygun sayılır. 

Amca: Ne yediniz ? 
Biz: 4 tane sahanda yumarta 
Amca: 1, 2, 3, 4 
Biz: 4 tane bal-kaymak
Amca: 5, 6, 7, 8 
Biz: 1 tane kahvaltı tabağı ( Peynir,Zeytin,Domates )
Amca: 9
Biz: 7 çay , 1 sıcak süt 
Amca: 10, 11, 12 ... Tamam 50 TL verin yeter :))) 

Pando Kaymakla ilgili sözlüklerden tutunda birçok sitede ilgili yorumları bulabilirsiniz. Vedat Milorda buraya gelmiş tadına bakmış kaymağın. Gittikten sonra öğrendim :)) 





Hiç yorum yok: